(Български) Проучване на финансирането на борбата с наркотиците 2014-2019г

Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

В края на 2020 година “Център за хуманни политики” приключи изготвянето на проучване относно финансирането на борбата с наркотиците за периода 2014-2019г.
Данните събрани по закона за достъп до обществена информация, показват, че Република България отделя сериозни средства за борба с наркотиците по двете основни направления – Намаляване на търсенето и Намаляване на предлагането на наркотици. За съжаление разпределението им е с твърде съмнителна ефективност. Независимо, че в всички европейски и национални стратегически документи се говори за балансиран подход между търсенето и предлагането на наркотици, българската държава подкрепя основно преследването им, като сериозно неглижира превенцията, лечението и психосоциалната рехабилитация, намаляването на вредите от употребата на наркотици.
За 6 години в страната са похарчени общо 538 784 091.30 лв за борба с наркотиците като само 44 491 920 лв. от тях са разходвани по задача 1 от Националната стратегия за борба с наркотиците “Намаляване на търсенето на наркотици”, което включва превенция, лечение и рехабилитация, социална грижа, намаляване на вредите от използването на наркотици.От друга страна по задача 2 “Намаляване на предлагането на наркотици“ са декларирани разходи на стойност 494 292 171.30 лв, които са похарчени за репресия и контрол на наркотичните вещества, борба с трафика и разпространението им, разходи на правоприлагащите органи и местата за лишаване от свобода.

Ефективно ли е това разпределение на средствата? Успешна ли е била политиката на държавата по отношение на наркотичните вещества за този период? Какво трябва да се направи, за да се подобри?

Проучването можете да изтеглите от тук: Проучване 2014-2019

Можете да гледате нашата пресконференция тук.

Презентацията може да бъде свалена от тук:
Проучване на финансирането на дейностите